Babeczki jogurtowe z czerwoną porzeczką

Witam po długiej przerwie wszystkich, którzy przyczynili się do powstania uśmiechu na mojej twarzy poprzez odwiedzanie mojego bloga :). Przeżyłam kryzys twórczy, aby na nowo, pełna entuzjazmu zacząć działać.
Bardzo przydatna będzie Wasza pomoc! Jeśli macie jakiekolwiek zastrzeżenia, pomysły lub propozycje piszcie o tym w komentarzach, na pewno ich wysłucham :). 

Wracając do sedna...

Chcę Wam zaprezentować prosty, świeży przepis.
Puszyste, słodkie ciasto jogurtowe i kwaśna czerwona porzeczka... Czyż nie jest to idealne połączenie na leniwe, wakacyjne wieczory w gronie najbliższych?

20 min w kuchni gwarantuje Nam godzinę słodkiej przyjemności. Po zastanowieniu stwierdzam, że warto :p

Składniki:

100g masła (pół kostki znaczy się)
1/2 szklanki* cukru 
2 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy, ekstrakt lub olejek
200ml jogurtu naturalnego
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
konfitura z czerwonej porzeczki

płatki owsiane do dekoracji



Piekarnik nagrzewamy  do 180ºC
Masło miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól i cukier i całość ucieramy. Następnie do masła dołączamy jajka, jogurt i ekstrakt. Gdy całość się dokładnie połączy dodajemy suche składniki (mąki i soda) i dalej miksujemy. Układamy papilotki i wypełniamy je ciastem tylko tak aby zasłonić dno foremki. Następnie na ciasto kładziemy konfiturę (ok. pół/jednej łyżeczki). I zalewamy papilotki do końca ciastem. Obsypujemy je z wierzchu płatkami i delikatnie kropimy konfiturą. Pieczemy ok.18 min. Warto sprawdzić ich stan już po 12 minucie. Wszystko zależy od wielkości naszego pysznego deseru ;)


Brawo! Teraz mogę powiedzieć jedynie: SMACZNEGO
Czas schrupać tę słodkość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz