Czekoladowa
baba idealna na wielkanocne śniadanie. Mało słodka przez co
niezatykająca i z pewnościa starczy miejsca na inne pyszne przekąski
:).
A o to przepis:
Składniki:
125 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło
utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej
ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę
dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników
lub mieszając widelcem.
Formę
do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto
przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec
w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i
studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
100 g czekolady (70% kakao)
15 g cukru
15 g masła
Posiekaną
czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej
polewy. Ozdobić ciasto.
Smacznego :)
źródło: stylowi.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz