Czekoladowa baba

Czekoladowa baba idealna na wielkanocne śniadanie. Mało słodka przez co niezatykająca i z pewnościa starczy miejsca na inne pyszne przekąski :). 


A o to przepis:
Składniki:

125 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).

Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

100 ml mleka
100 g czekolady (70% kakao)
15 g cukru
15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
Smacznego :)
źródło: stylowi.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz