Składniki:
100g masła (w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mąki
pomarańcza
2 łyżki kakao
łyżka rumu
2 łyżeczki cynamonu
+
cukier puder (lub pomarańcza) do dekoracji
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Masło pokroić, wrzucić do miski. Dodać cukier, sól i jajko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (najlepiej końcówką do ubijania jeśli uważacie że wasza podoła temu zadaniu). Dodać mąkę i sodę. Wymieszać. Pomarańczę podzielić na ćwiartki. Wycisnąć sok do misy z masą. Miąższ oddzielić ostrym nożem od skórki i drobno posiekać. Dodać do masy. Do całości dosypać kakao. Mieszać, aż masa nie będzie miała grudek.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać łyżką masę (na wierzch można ułożyć
plasterki pomarańczy). Ważne jest aby zostawić odstępy pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia jeszcze urosną. Piec około 10 min (czas zmieni się w zależności od wielkości ciastek).
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz