Kapuściane małże, czyli drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami



Tę potrawę dedykuję wszystkim tym, którzy zawsze znajdą ciekawsze zajęcie niż to konieczne w danej chwili. Tak więc gdy nauka hydroksosoli czeka ja postanowiłam ulepić pierogi.

Przepis pochodzi ze strony: kotlet.tv

Składniki na ciasto: 

300 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
1 łyżeczka soli
4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych
2 łyżki oliwy
180 ml mleka

Składniki na farsz ( podałam z przepisu bo u mnie to była czysta improwizacja):

20 g grzybów suszonych
200 g kapusty
1 cebula
1,5 szklanki wrzątku
sól i pieprz
oliwa


+1 jajko do pomalowania pierożków









Piekarnik nastawić na  200 °C.
Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe (nie gorące).
Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na blat.



Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, wtedy wysmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, dodać rozdrobnione grzyby, kapustę kiszoną i wymieszać. Dolewać 1,5 szklanki wrzątku (lub wody, w której gotowały się grzyby) i dusić, aż cały płyn wyparuje.
Wyjąć z miski i zagnieść. Podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować.
Szklanką wycinać kółka.
Na każdym kole układać farsz i zlepić brzegi pierożków.
Układać pierożki na papierze do pieczenia pomalować wierzch pierożków jajkiem (będą bardziej złociste i chrupiące) i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piec około 15 minut, aż będą złociste.


SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz