| Tę
potrawę dedykuję wszystkim tym, którzy zawsze znajdą ciekawsze zajęcie
niż to konieczne w danej chwili. Tak więc gdy nauka hydroksosoli czeka
ja postanowiłam ulepić pierogi.
Przepis pochodzi ze strony: kotlet.tv
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych 2 łyżki oliwy 180 ml mleka
Składniki na farsz ( podałam z przepisu bo u mnie to była czysta improwizacja):
20 g grzybów suszonych 200 g kapusty 1 cebula 1,5 szklanki wrzątku sól i pieprz oliwa
+1 jajko do pomalowania pierożków
Piekarnik nastawić na 200 °C.
Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe (nie gorące).
Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na blat. |
|
|
Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, wtedy wysmarować olejem i włożyć
do miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni,
dodać rozdrobnione grzyby, kapustę kiszoną i wymieszać. Dolewać
1,5 szklanki wrzątku (lub wody, w której gotowały się grzyby) i dusić, aż
cały płyn wyparuje. |
Wyjąć z
miski i zagnieść. Podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować. |
Szklanką wycinać kółka. |
Na każdym kole układać farsz i zlepić brzegi pierożków. |
Układać
pierożki na papierze do pieczenia pomalować wierzch pierożków jajkiem
(będą bardziej złociste i chrupiące) i wstawić do nagrzanego
do 200 °C piekarnika. Piec około 15 minut, aż będą złociste.
SMACZNEGO! |
|
|
|
|
|
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz