Cała
zabawa w pieczeniu polega na tworzeniu czegoś z niczego. Każdy lubi
patrzeć jak miejsce papki z mąki i mleka zajmuje apetyczne i aromatyczne
ciasto. I tak robiąc tiramisu stwierdziłam, że potrzebuje stworzyć coś
co w znacznym stopniu ucieszy moje oko.
Przepis powstał w oparciu o przepis na tiramisu i biszkopt z tort malinowo-jagodowy z białą czekoladą, które już wcześniej zamieściłam na stronie.
Składniki na masę tiramisu:
500 g Mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru pudru
Składniki na nasączenie:
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Składniki na masę owocową:
400g twarogu na sernik
200g dżemu (smak według uznania, ja dałam truskawkowy)
+200 g biszkoptów (w oryginalnym przepisie są podłużne, ale ja wole te okrągłe)
Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180°C. Oddzielić żółtka
od białek. Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia, rozbełtać widelcem i
odstawić na bok i w tym czasie ubić białka na sztywną pianę (można dodać ODROBINĘ octu, żeby białko się lepiej ubijało), dodając
stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka z proszkiem, a następnie,
delikatnie mieszając ciasto, dodać przesianą mąkę. Gotową masę przełożyć
do tortownicy i piec przez około 30
minut.
Masa tiramisu: Żółtka
z cukrem pudrem ucierać mikserem kilka minut . Do kremu dodawać po
łyżce mascarpone i miksować.
Nasączenie: Zaparzoną i wystudzoną kawę wlać do
miseczki i
dolać likier amaretto (u mnie rum,bo dalej nie dorobiłam się amaretto :p
)
Masa owocowa: 150g dżemu wymieszać z twarogiem
Połowę
biszkoptów ułożyć w tortownicy i dokładnie nasączyć. Na pierwszą
warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie połowę kremu tiramisu i na
wierzchu
posypać przez siteczko połową kakao. Biszkopt przekroić na dwie części
pierwszą z nich ułożyć na wierzchu naszej dotychczasowej konstrukcji.
Nasączyć, przełożyć dżemem a następnie masą owocową. Przykryć drugim
biszkoptem. Wyłożyć 2/3 reszty masy tiramisu i posypać kakao. Ułożyć
resztę biszkoptów, nasączyć. Wyłożyć resztę masy tiramisu udekorować
według uznania. Chłodzić ok. 4 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz