Przepraszam za kiepską jakość zdjęć były wykonane w wakacje podczas robienia tortu :) |
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Składniki na masy owocowe:
1,5 szklanki malin
1,5 szklanki jagód (raz użyłam borówek, raz truskawek i raz jeżyn w każdej
wersji smakował wyśmienicie)
około 1 szklanki cukru
Składniki na krem:
200 g białej czekolady
300 g sera mascarpone
500 ml śmietanki 30% lub 36%
cukier do smaku
Dodatkowo:
50 ml wódki
biała czekolada do dekoracji
Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180°C. Oddzielić żółtka
od białek. Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia, rozbełtać widelcem i
odstawić na bok i w tym czasie ubić białka na sztywną pianę (można dodać ODROBINĘ octu, żeby białko się lepiej ubijało), dodając
stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać żółtka z proszkiem, a następnie,
delikatnie mieszając ciasto, dodać przesianą mąkę. Gotową masę przełożyć
d
o tortownicy i piec przez około 30 minut.
Masy owocowe: W czasie gdy piecze się ciasto, wrzucić
na dwie osobne patelnie: maliny i jagody. Dodać po około 0,5 szklanki cukru
do każdego z owoców (jeśli owoce są bardzo słodkie – mniej, jeśli bardzo kwaśne
– więcej). Owoce podsmażyć z cukrem, aż się lekko rozpadną (ale nie
całkowicie), a cukier rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Gdy lekko
przestygną włożyć do lodówki.
Krem:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. W dużej misce ubić na sztywno śmietanę (Najlepiej, żeby miska
była zimna, a śmietanka w temp. pokojowej- ułatwi to ubicie śmietanki).
Osobno mikserem rozcierać
mascarpone i stale mieszając dodawać rozpuszczoną czekoladę. Następnie
zmniejszyć obroty na bardzo niskie i łyżka po łyżce dodawać do masy
ubitą na sztywno kremówkę. Gotową masę schłodzić w lodówce.
Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić na
kratce i przeciąć w poprzek na trzy równej grubości blaty.
Z przestudzonych malin odlewać 3 łyżki
syropu, wymieszać z wódką. Przygotowanym płynem nasączyć blaty biszkoptu.
Spód biszkoptu ułożyć na talerzu lub desce (ja układam biszkopty w tortownicy). Łyżką nałożyć jagody (staramy się nakładać głównie owoce, nie syrop,
ale nie odsączamy owoców całkowicie). Na wierzchu rozsmarować krem
śmietanowy. Przykryć drugim blatem.
Na
drugim blacie analogicznie
rozsmarować maliny (ponownie staramy się nałożyć więcej owoców niż
syropu),
a na wierzchu krem śmietanowy. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki
obłożyć pozostałym kremem śmietanowym. Dekorować według własnego uznania
(ja
posypałam wierzch tortu tartą białą czekoladą ułożyłam maliny i polałam
roztopioną czekoladą).
Przed podaniem chłodzić w lodówce,
najlepiej co najmniej kilka godzin.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz