Składniki na blaty czekoladowe:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 2/3 szklanki kakao
- 3 duże jajka
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%Krem miętowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
-
odrobina zielonego barwnika w żelu/paścieNasączenie tortu:
- 1/4 szklanki likieru miętowego
-
1/3 szklanki zaparzonej świeżej mięty lub herbaty miętowej, schłodzonejPolewa z czekolady:
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 40 g masła
Blaty:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać
przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego
przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do
puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę
czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do
połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.
3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut,
do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na
kratce.
Krem:
W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do
otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na
samym końcu dodać ekstrakt miętowy (około 1 - 2 łyżeczek, w zależności
od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować.
Nasączenie:
Wymieszać składniki.
Wykonanie:
Jeden z blatów czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki
ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat czekolady,
naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim
blatem. Naponczować. Pozostałym kremem miętowym posmarować boki tortu.
Schłodzić.
Wierzch tortu udekorować polewą z poniższego przepisu. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Polewa:
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę,
odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego
zgęstnienia.
SMACZNEGO!
Czekolada i mięta. Jak wrócę z Wrocławia to zamawiam sobie taki.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, musze wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuń