Ciasteczka
proste i szybkie w wykonaniu. Można dodać również orzechy (ja dodałam)
wedle uznania. Najlepiej smakują w zimowe dni z gorącym mlekiem. :)
Składniki na około 40 ciastek:
- 125 g miękkiego masła
- 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g kakao
- 85 g posiekanych rodzynków
- 95 g posiekanej mlecznej czekolady
- 75 g posiekanej białej czekolady
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.
Formować
z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na
blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy,
sporo się rozrosną na boki.
Piec
w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed
zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.
Smacznego :)
mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz