Kakaowe pieguski

Ciasteczka proste i szybkie w wykonaniu. Można dodać również orzechy (ja dodałam) wedle uznania. Najlepiej smakują w zimowe dni z gorącym mlekiem. :)

Składniki na około 40 ciastek:
  • 125 g miękkiego masła
  • 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki  pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 85 g posiekanych rodzynków
  • 95 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 75 g posiekanej białej czekolady
  • 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.
Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.
Smacznego :)
mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz