Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki majonezu (w moim przypadku Winiary)
1/2 szklanki cukru (no może bardziej coś pomiędzy 1/2 a 3/4)
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nastawiamy piekarnik na 170ºC
Kawę zaparzamy we wrzącym mleku, studzimy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy majonez, zaparzoną kawę oraz cukier. Przesiewamy mąkę, kakao oraz sodę. Dodajemy przesianą mieszankę do masy majonezowej i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem lub olejem. Dół wykładamy papierem (boków nie trzeba posypywać mąką, ciasto się nie przyklei i wyrośnie bardziej płaskie). Przekładamy gotowe ciasto i wyrównujemy (najlepiej za pomocą łyżki maczanej w ciepłej wodzie)
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Dekorujemy według uznania :)
Ja do ciasta zrobiłam bitą śmietanę
Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix (żyje w przekonaniu ze to pomaga)
łyżeczka soku z cytryny
Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy resztę składników i ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Gotowe :P
SMACZNEGO!
Zjadłoby się je jeszcze raz ;) wracam i lepimy :D :D
OdpowiedzUsuń