Ciasto czekoladowe z majonezem

Po co w cieście majonez? To pytanie zadaje sobie przynajmniej 90% osób, które z tym przepisem stykają się po raz pierwszy. Nasza ukochana bomba cholesterolowa dodaje ciastu gładkości i puszystości. Od momentu wykonania przepis zaliczam do grupy ulubionych. Głownie za jego uniwersalność (ciasto można wykorzystać jako spód do tortu albo jako obłędnie czekoladowe muffinki), prostotę (serdecznie polecam przepis wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem) i oczywiście za niepowtarzalne miny ludzi, które są reakcją na sformułowanie "Ciasto czekoladowe z majonezem". :p


Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki majonezu (w moim przypadku Winiary)
1/2 szklanki cukru (no może bardziej coś pomiędzy 1/2 a 3/4)
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej



Nastawiamy piekarnik na  170ºC
Kawę zaparzamy we wrzącym mleku, studzimy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy majonez, zaparzoną kawę oraz cukier. Przesiewamy mąkę, kakao oraz sodę. Dodajemy przesianą mieszankę do masy majonezowej i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem lub olejem. Dół wykładamy papierem (boków nie trzeba posypywać mąką, ciasto się nie przyklei i wyrośnie bardziej płaskie). Przekładamy gotowe ciasto i wyrównujemy (najlepiej za pomocą łyżki maczanej w ciepłej wodzie)
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Dekorujemy według uznania :)

Ja do ciasta zrobiłam bitą śmietanę 

Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix (żyje w przekonaniu ze to pomaga)
łyżeczka soku z cytryny

Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy resztę składników i ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Gotowe :P

SMACZNEGO!

1 komentarz: