Cytrynowe babeczki piaskowe

Każdy z nas ma potrawy, dzięki którym możemy odpłynąć w przeszłość i w zadumie na nowo odczuwać klimat tamtych dni. Jednym z takich smaków są te babeczki. Siedząc w fotelu i delektując się ich smakiem za oknem przestaje być szaro i ponuro, a w myślach, przy blasku wiosennego słońca, przygotowuję się do świąt wielkanocnych.




Przepis pochodzi ze strony http://gotujmy.pl i oryginalnie jest przepisem na babkę piaskową.

Składniki na babeczki (około 12 babeczek):
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (200g) masła
1 duża cytryna


Składniki na lukier:
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
(ilość soku może się zmienić w zależności od oczekiwanej gęstości lukru)



Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Piekarnik nastawić na 180°C. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodawać przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia składników. Przygotować formy na babeczki (ja używam silikonowych). Masę przełożyć do form, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia. 

Przygotowanie lukru:
 Do miseczki z cukrem pudrem dodać sok z cytryny. Zmiksować (ja wymieszałam ręcznie). Polać wystudzone babeczki. Lukier po chwili zastygnie.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz