Kopiec kreta




Czasami mamy ochotę stworzyć coś co do tej pory nasze ręce nie miały jeszcze możliwości stworzyć. Czasami mamy ochotę rozkoszować się smakiem czekolady i pozwolić aby słodkie dreszcze przepływające wtedy nasze ciało dały upływ wszystkim negatywnym emocjom. Czasami mamy po prostu ochotę wejść do kuchni i nie opuszczać jej do momentu gdy nasze dzieło nie będzie skończone. Myślę, że dziś jest moje "czasami", dzisiaj każda komórka mojego ciała zagania mnie do kuchni. Myślę , że właśnie wsypując mąkę do miski się dzisiaj spełnię.


Składniki:
(ciasto)

- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+
- 4 banany,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady,
- 2 łyżki soku z cytryny

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać, do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczenia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).
Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany). Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany, włożyć do lodówki by śmietana stężała.

SMACZNEGO!

2 komentarze: