Puszysty sernik z brzoskwiniami


Prawdziwe polskie święta nie obejdą się bez sprawdzonych przepisów na nasze ulubione potrawy.
Zawsze kutię przygotowuje babcia albo dziadek, gdyż w rodzinie przyjęło się, że lepszej kutii nikt nie robi. Ja jednak nie lubię co roku piec tego samego. Czasami sernik zastępuje bananowcem, a piernik ciastem czekoladowym. W końcu przepisy, które pozostaną w naszej rodzinie na długie lata najpierw trzeba znaleźć i wypróbować. Tak więc, choć ciasto to wydaje się dość tradycyjne, sernik z brzoskwiniami upiekłam pierwszy raz, a jego prostota sprawiła, że doskonale wkomponowywał się w gamę potraw na wigilijnym stole.



Zdjęcie bez górnej warstwy (bezy) po pokryciu ciasta bezą nie miałam warunków na wykonanie zdjęcia
Ciasto:
1 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce

Masa serowa:

500g sera mielonego z wiaderka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
2-3 łyżki mleka

Piana:

5 białek,
3 łyżki cukru,

1 łyżka mąki ziemniaczanej


dodatkowo ok. łyżka masła i bułka tarta do posmarowania tortownicy.

Brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i siekać, aż powstaną grudki. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą, wylepić ciastem spód i boki i wstawić do lodówki. W misce umieścić ser, cukier, proszek budyniowy, żółtka, mleko i zmiksować (masa jest rzadka). Dwa białka ubić na pianę (do białek można dodać odrobinę octu, żeby sie lepiej ubijały), dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wylać na ciasto i ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 40-45 minut. Ubić białka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia na ciasto nałożyć pianę.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz