Przepis pochodzi ze strony http://gotujmy.pl i oryginalnie jest przepisem na babkę piaskową.
Składniki na babeczki (około 12 babeczek):
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (200g) masła
1 duża cytryna
Składniki na lukier:
4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
(ilość soku może się zmienić w zależności od oczekiwanej gęstości lukru)
Masło
rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Piekarnik nastawić na 180°C. Obie
mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorować
i sparzyć wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę i
wycisnąć sok. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając,
partiami dodawać przesiane z proszkiem mąki, następnie
przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksować do połączenia składników. Przygotować formy na babeczki (ja używam silikonowych). Masę przełożyć
do form, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie lukru:
Do miseczki z cukrem pudrem dodać sok z cytryny. Zmiksować (ja wymieszałam ręcznie). Polać wystudzone babeczki. Lukier po chwili zastygnie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz