Torcik, który piekłam z okazji
rocznicy. Szukałam czegoś prostego i delikatnego. Stwierdziłam, że połączenie
białej lekkiej masy i ciemnego czekoladowego biszkoptu będzie dobrym pomysłem.
Składniki na
biszkopty:
- 5 jajek
- 140 g jasnego brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce
Nasączenie:
- 130 ml likieru kawowego (*można zastąpić mocną kawą)
- 50 ml wody
Ponadto:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca i miękka,
nawet prosto z lodówki!):
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Biszkopty: Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - wymieszać i przesiać; odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na
białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i
ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki.
Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą
pozostawiały na niej swój ślad.
Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej.
Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki,
wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut
lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić
na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe.
Krem: Wszystkie składniki powinny być
schłodzone.
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać
do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by
krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą
czekoladą.
Wymieszać.
Odłożyć 5
łyżek kremu śmietankowego.
Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3
przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na
powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem
ciasta, który nasączyć połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować
pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć
ostatnim blatem ciasta. Nasączyć pozostałą mieszanką kawową.
Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu
śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą.
Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić.
Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością
gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować.
Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już
lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie
więcej niż potrzeba do dekoracji tortu
SMACZNEGO!
Pycha!!! :) na miesięcznicę też przejdzie? :P
OdpowiedzUsuń