Rocznicowy tortcik czekoladowo-kakaowy

Torcik, który piekłam z okazji rocznicy. Szukałam czegoś prostego i delikatnego. Stwierdziłam, że połączenie białej lekkiej masy i ciemnego czekoladowego biszkoptu będzie dobrym pomysłem.


Składniki na biszkopty:

  • 5 jajek
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce

Nasączenie:

  • 130 ml likieru kawowego (*można zastąpić mocną kawą)
  • 50 ml wody

Ponadto:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca i miękka, nawet prosto z lodówki!):

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny



Biszkopty: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - wymieszać i przesiać; odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.

Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe.



Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. 

Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą.

Wymieszać.



Odłożyć 5 łyżek kremu śmietankowego.

Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć pozostałą mieszanką kawową.

Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić.



Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do dekoracji tortu



SMACZNEGO!

1 komentarz: