Tiramisu- deser o włoskich korzeniach

Proste i jednocześnie eleganckie i wyśmienite ciasto. Czego więcej potrzeba do szczęścia? Uważam, że tiramisu jest w stanie zrobić każdy i jest to jeden z prostszych przepisów jakie znam. Wiele osób nie sięga po ten deser z powodu serka mascarpone w składzie, który wielu osobom kojarzy się z drogim rarytasem, którego nie da się znaleźć na polskich półkach. A jednak mascarpone jest obecnie dostępne (polecam to z biedronki jest tańsze o połowę od innych, a niczym się nie różni), dlatego warto od czasu do czasu pozwolić sobie na tą kaloryczną rozkosz :p.


500 g Mascarpone 4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
200 g biszkoptów (w oryginalnym przepisie są podłużne, ale ja wole te okrągłe)
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao


  Żółtka z cukrem pudrem ucierać mikserem kilka minut . Do kremu dodawać po łyżce mascarpone i miksować. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlać do miseczki i dolać likier amaretto (u mnie rum,bo dalej nie dorobiłam się amaretto :p ). Połowę biszkoptów ułożyć w tortownicy i dokładnie polać zawartością miseczki. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypać przez siteczko połową kakao. Powtórzyć układanie biszkoptów, namaczanie ich kawą z amaretto, dodawanie drugiej połowy kremu, posypać  kakao. Włożyć do lodówki na ok. 4 godz. Tuż przed podaniem, pokroić i przyprószyć kakao dla lepszego efektu wizualnego. 


SMACZNEGO!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz