Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Słodycz, chrupkość i gorycz gorzkiej czekolady. Czy potrzeba czegoś więcej do szczęścia? Przedstawiam przepis na moje ulubione ciasteczka. Przepis jest szybki i prosty, a ciasteczka pyszne i uzależniające.


Składniki:
100g masła (w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mąki
300g czekolady (po 100g- biała, mleczna, gorzka)
+
płatki migdałowe do dekoracji


Piekarnik nagrzewać do temp. 160°C. na blaszce wysypać płatki migdałowe i wsadzić do nagrzewającego się piekarnika na ok. 5 minut (do zarumienienia się). Masło pokroić, wrzucić do miski. Dodać cukier i jajko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę, sodę, sól. Wymieszać.

W oryginalnym przepisie każdą kostkę czekolady kroimy na 4 części jeśli ktoś jest cierpliwy to proszę bardzo. Ja tam wolę wersję z tłuczkiem do mięsa. Na desce położyć owiniętą ściereczką, zapakowaną czekoladę i uderzać tłuczkiem na całej jej długości (kawałki powinny być dość duże). Dodać do masy i wymieszać łyżką.
Masę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zgodnie z upodobaniami co do wielkości). Posypać płatkami migdałowymi. Ważne jest aby zostawić odstępy pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia jeszcze urosną. Piec około 10 min (czas zmieni się w zależności od wielkości ciastek).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz