Korzenne pierniczki mikołajkowe

Adwent się zaczął, a święta coraz bliżej. Już najwyższy czas pogrzebać w naszych zbiorach i odnaleźć przepisy używane tylko raz do roku. Chcąc poczuć atmosferę oczekiwania sięgnęłam po przepis na ciasteczka (pierniczki), które wypełniły aromatem cały dom.

Ciasto (około 30 ciasteczek):
3/4 (150g) schłodzonego masła
250g mąki
80g cukru pudru
100g miodu (użyłam naturalnego)
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g przypraw korzennych (dodałam około 2,5-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 płaską łyżeczkę mielonych goździków, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego) – możemy zastąpić przyprawą do piernika
2 płaskie łyżki ciemnego kakao bez cukru
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru






Mąkę przesiać i dodać do niej przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, wymieszać. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać miód, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki (może być 10 minut w zamrażalce nie ma różnicy). Po wyjęciu z lodówki zagnieść jeszcze 2-3 razy i podsypując




mąką, rozwałkować (na grubość jaką chcemy, jeśli wolimy grubsze pierniczki, to rozwałkować na grubość około 0,5cm). Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.




Piec w temperaturze 180°C g przez około 12-14 minut.
Do lukru ubić białko i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, dodać odrobinę wody. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.





MIŁEJ ZABAWY I SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz