Bezcukrowe ciasteczka owsiane


Po długim zimowym lenistwie i niezliczonych ilościach słodkości, zjedzonych dla zabicia nudy lub na poprawę humoru, nadszedł czas na... WIOSNĘ!
Wraz ze zmianą pogody zmienia się gust kulinarny. Zamiast ciężkich czekoladowych ciast chętniej sięgamy po typowo owocowe wypieki oraz zdrowsze zamienniki naszych ukochanych słodkości.

Bezcukrowe ciasteczka owsiane są połączeniem wyśmienitego smaku i książkowym przykładem jak jeść zdrowo i z przyjemnością.

Składniki:
1 1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
500g płatków owsianych
łyzka miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
 bakalie (u mnie morele, śliwki, orzechy włoskie)
  

Piekarnik nagrzewamy  do 180ºC
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej masło.
Płatki mielimy (nie na mączkę tylko trochę grubiej). Dodajemy do nich sól, sodę oczyszczoną, drobno pokrojone bakalie, drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy i dodajemy miód. 
Całość zalewamy gorącą wodą z masłem i znowu mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wykładamy na nią ciasto. Wygładzamy i spłaszczmy łyżeczką maczaną w ciepłej wodzie.
Pieczemy ok 12 min.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz