Migdałowe ciasteczka "rigati"


Następna krucha przekąska, która potrafi umilić dzień. Włoska, bo kto z nas nie ma słabości do włoskich słodyczy?

Składniki:

500g mąki
200g cukru pudru
400g masła
25g miodu
3 żółtka
60g bardzo drobno zmielonych migdałów (lub mąka migdałowa)
25g mleka w proszku
skórka starta z 1/2 pomarańczy

Miękkie masło wymieszać z żółtkiem. Dodać cukier, miód mleko w proszku i skórkę. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Dodać przesianą i wymieszaną z migdałami mąkę. Zagniatać do połączenia się składników. Formować małe kuleczki, układać na blaszce i rozgniatać delikatnie widelcem. Piec w 220ºC (200ºC w termoobiegu)przez ok. 8 min zostawiając drzwiczki uchylone na 10 cm (można włożyć położona w poprzek drewniana łyżkę).

SMACZNEGO!

nazwa rigati pochodzi od oryginalnego kształtu ciasteczek, które wyciskało się szprycą


.

2 komentarze: