500 g Mascarpone 4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
200 g biszkoptów (w oryginalnym przepisie są podłużne, ale ja wole te okrągłe)
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
50 ml Amaretto (likier migdałowy)
4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Żółtka z cukrem pudrem ucierać mikserem kilka minut . Do kremu dodawać po łyżce mascarpone i miksować. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlać do miseczki i dolać likier amaretto (u mnie rum,bo dalej nie dorobiłam się amaretto :p ). Połowę biszkoptów ułożyć w tortownicy i dokładnie polać zawartością miseczki. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypać przez siteczko połową kakao. Powtórzyć układanie biszkoptów, namaczanie ich kawą z amaretto, dodawanie drugiej połowy kremu, posypać kakao. Włożyć do lodówki na ok. 4 godz. Tuż przed podaniem, pokroić i przyprószyć kakao dla lepszego efektu wizualnego.
SMACZNEGO!!
najlepszy przepis !!! ;)
OdpowiedzUsuńOSOBIŚCIE JADŁEM ! PRACOWNICZA STOŁÓWKA POCHŁANIAŁA WZROKIEM ! :))
OdpowiedzUsuń